De voornaamste uitdaging in de Nederlandse gezondheidszorg is waarschijnlijk het implementeren van het ambitieuze Integrale Zorgakkoord (IZA). Het IZA dwingt de hele zorgsector – niet alleen ziekenhuizen – om zich te richten op preventie, digitalisering en regionale samenwerking, in een poging een toekomstbestendig systeem te creëren.
We spraken met Barend Buutfeld – Principal bij LOGEX Financial Solutions – over hoe dit er in de praktijk uitziet, en wat leiders in 2025 en daarna moeten doen om de uitdaging aan te gaan om ‘passende zorg’ te leveren in Nederland.
Wat is de uitdaging van ‘passende zorg’ en wat betekent dat voor zorgaanbieders?
Passende zorg is meer dan een doel; het is een mandaat voor iedereen in de gezondheidszorg om mee te werken aan het minimaliseren van overbehandeling en te focussen op wetenschappelijk bewezen, effectieve zorg. Het doel is niet alleen dat individuele aanbieders goed werk leveren, maar dat het hele zorgsysteem de waarde van de geleverde zorg optimaliseert.
Waar staan we nu, twee jaar later?
Zorgaanbieders hebben grote stappen gezet in het vergroten van de zichtbaarheid, transparantie en bruikbaarheid van hun data. De volgende stap is om de inzichten uit deze data veel beter binnen de regio’s te delen.
Zodra zorgaanbieders hun eigen data goed onder controle hebben, is het ook veel gemakkelijker om deze te delen en over de historische fragmentatie heen te stappen die het systeem heeft dwarsgezeten. Je kunt niet beoordelen wat passende zorg is als je niet kunt zien wat er gebeurt binnen je eigen organisatie EN gedurende het gehele patiënttraject. En als je dat niet kunt zien of beoordelen, dan kun je het ook niet verbeteren.
Dus, wat gebeurt er om dat te verwezenlijken?
Er gebeurt heel veel, maar hier zijn twee korte voorbeelden. Een van onze klanten – Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis – werkt constant aan het leveren van zorg op een meer passende manier. Ze spraken onlangs op een evenement en daar beschreven ze hoe het gebruik van onze financiële analysetools en benchmarks hen heeft geholpen om de capaciteiten van hun klinieken beter in kaart te krijgen. Het eindresultaat was dat ze in staat waren om meer dan 60 bedden in hun toekomstige capaciteitsplan te besparen. Het inzicht dat we uit hun data genereerden, liet precies zien waar ze gesprekken moesten voeren met specialisten, alternatieven moesten proberen en richtlijnen moesten aanpassen om besparingen te realiseren.
Het tweede voorbeeld, waarvan ik denk dat het echt krachtig is en net op gang komt, gaat over ons simulatiewerk. In Friesland ondersteunden we onlangs twee ziekenhuizen bij het beter begrijpen van de financiële implicaties van het samenvoegen van hun organisaties tot één. Dit is essentieel om efficiëntere en integrale behandelpaden te leveren, maar het heeft ook invloed op het inkomen van de ziekenhuizen. We hielpen deze effecten door simulatie in detail in beeld te brengen. Het bleek een waardevol project dat we nu hebben uitgebreid tot een meerjarige samenwerking terwijl zij zich voorbereiden op de voltooiing van de fusie. Ik denk dat het beantwoorden van ‘wat als…?’-vragen steeds crucialer wordt naarmate organisaties efficiënter moeten worden en de risico’s van veranderingen moeten minimaliseren.
Absoluut. Tot slot, wat zou je leiders in de sector willen adviseren gezien alles wat voor ons ligt?
Het is begrijpelijk dat de Nederlandse gezondheidszorg is verbeterd op het niveau van individuele organisaties. Dat is het systeem dat we in de loop van bijna een eeuw hebben opgebouwd. Maar om de uitdaging aan te gaan van waar we naar toe gaan, zijn moedige leiders nodig. Leiders die bereid zijn over hun eigen schaduw heen te stappen en het belang van de eigen organisatie ondergeschikt maken aan het regionale belang en het belang van de gemeenschap die daar bediend wordt. Kortom, we moeten veel transparanter worden in het bundelen van informatie en snel veranderingen doorvoeren op basis van slimme inzichten. We kunnen geen kosteneffectieve, passende zorg leveren zonder dit soort samenwerking. Technologie zal 50% van dat plaatje zijn, met echte leiders die actie ondernemen en verandering aansturen als de andere 50%.
Transparantie is de sleutel als we de moed willen opbouwen om verschillende manieren van werken te verkennen. Onze simulatietechniek, die patiënten-, proces- en financiële datasets analyseert, zal een game-changer zijn om zorgaanbieders en systemen te helpen op tempo te veranderen en de risico’s daarvan te verkleinen. Het LOGEX-motto “Beslissingen waar je achter kunt staan, impact die je kunt meten” is net zo belangrijk als altijd om deze transitie te laten slagen.
Ontvang de laatste inzichten, trends in de sector en updates over hoe LOGEX de gezondheidszorg transformeert met datagestuurde oplossingen.
Abonneer je op onze nieuwsbriefYou May Also Like
These Related Stories

We zijn nu officiële kennispartner van Fizi!

Wat doet LOGEX op het gebied van Financial Analytics?
